Догляд за нижньо білизною: як правильно прати бюстгальтери?

Трусики, бюстгальтери, корсети, пеньюари, піжами зазвичай виготовляються з тонких делікатних тканин, а прати їх потрібно досить часто. Незалежно від того, який стиль спідньої білизни ви вибрали — еротичний, спортивний чи повсякденний — вона потребує правильного догляду, бо від цього залежить не тільки ваш зовнішній вигляд, а й здоров’я. Жіночі трусики та ліфи вимагають більш делікатного підходу, бо з кожним пранням тонка тканина втрачає еластичність і форму. Тож слід дотримуватися правил прання, щоб улюблені комплекти не перетворилися на ганчірки та тішили якомога довше.

Правила прання нижньої білизни з різних матеріалів

Безперечно, найкраща для здоров’я білизна — з натуральних матеріалів. Але повністю натуральна тканина менш еластична та зносостійка, ніж синтетика. Виробники намагаються комбінувати сировину, поєднуючи гігоскопічні бавовну та віскозу з еластичною лайкрою і практичним поліамідом (як це вдало робить SokoLingerie: https://sokolingerie.com/collections/lingerie-sets), а для спортивних виробів використовують мікрофібру. Тому під час прання потрібно дотримуватись рекомендацій виробника, що містяться на етикетках і бірочках. На них завжди зазначені температурні критерії прання, прасування та сушіння. Якщо ж ви відразу зрізаєте ярлики, радимо користуватись такими порадами:

  1. Обов’язково періть новий комплект перед використанням, щоб дезінфікувати його та позбутися барвників.
  2. Сортуйте білизну на групи за складом тканини та кольором і обов’язково періть їх окремо.
  3. Краще прати інтимні речі вручну, а при машинному пранні — в спеціальних мішечках або контейнерах на делікатному режимі.
  4. Використовуйте гіпоалергенні миючі засоби.
  5. Не зберігайте брудну білизну, а періть її одразу, бо застарілі забруднення доведеться терти та відпирати сильнодіючими засобами, що значно швидше зіпсує її зовнішній вид.

Не можна нехтувати й особливостями прання різних видів тканин:

  • Для білизни з бавовни підходить автоматичне прання, вона добре тримає форму та не втрачає колір при пранні від 40 до 60°. Прати білу нижню білизну можна, попередньо замочивши на кілька хвилин в оцті, а потім випрати з милом. Також для більш якісного прання бавовняні речі замочують на пів години у содовому розчині (столова ложка соди на літр води).
  • Шовкова білизна доволі міцна, але прати її краще руками у теплій (не вище 30°) воді засобами для делікатного прання. В деяких випадках можна скористатися пральною машинкою, але в жодному разі не віджимати — матеріал може порватися або сильно деформуватися.
  • Білизна з синтетичних матеріалів погано переносить прання в гарячій воді. Еластан, поліестр та мікрофібра швидко руйнуються під впливом хлору та високих температур, втрачають свої властивості та можуть дати усадку. Такі вироби перуть вручну або на режимі «Синтетика» та не віджимають. Замочувати такі речі також не радять.

Лайфхаки ручного прання

Отже, найчастіша відповідь на питання «Як правильно прати нижню білизну?» — вручну. Особливо це стосується бюстгальтерів, які легко втрачають форму при машинному пранні. Не думайте, що це надто складно: вам буде достатньо десяти хвилин, щоб випрати улюблений комплект вручну, а прослужить він значно довше, ніж після регулярного прання в стиралці. Вам знадобляться миючий засіб для делікатного прання, рушник та вішалка.

Щоб випрати спідню білизну вручну, достатньо кількох простих кроків:

  1. Наповніть раковину або невеличкий таз прохолодною водою, додайте пральний засіб та дайте білизні добре просочитися протягом кількох хвилин.
  2. М’яко вспініть воду та потеріть білизну руками.
  3. Добре прополощіть трусики та бюстгальтер у прохолодній воді, поки вона не стане прозорою.
  4. Легенько здавіть зайву воду, але не викручуйте.
  5. Загорніть комплект у рушник та придавіть, щоб видалити решту води.
  6. Розвісьте ліф на вішалці та залиште сушитися на повітрі.

Машинне прання бюстгальтерів

Звичайно, не завжди є можливість прати білизну вручну, тому варто знати нюанси автоматичного прання. Запам’ятайте, як прати мереживну нижню білизну та бюстгальтери з кісточками:

  1. Не завантажуйте в барабан великий і важкий одяг разом із делікатною білизною.
  2. Замочіть комплект у мильному розчині на 15-20 хвилин.
  3. Застібніть бюстгальтер на всі гачки та покладіть у спеціальний мішечок або контейнер. Також можна використати наволочку, яку краще зашити.
  4. Періть, додавши пральний засіб для делікатних тканин або гель для прання дитячих речей, на спеціальному режимі без віджиму.
  5. Після прання акуратно розправте чашечки ліфу та промокніть за допомогою рушника.
  6. Уникайте сушки бюстгальтерів в автоматичній сушарці — інтенсивне тепло пошкодить волокна тканини та негативно вплине на посадку.

За умови використання аксесуарів і дотримання відповідного режиму прання ваша білизна збереже гарний вигляд і не деформується.

Як часто потрібно прати бюстгальтер?

Експерти радять мати 3-4 бюстгальтери, адже краще не носити один ліфчик більше одного дня поспіль, а давати йому «відпочити», щоб тканина відновила форму та провітрилась.

Після трьох-чотирьох надягань рекомендується випрати бра, але якщо ви не дуже пітніли, то це не суворе правило. Проте не чекайте місяцями: навіть якщо ви не спітніли, на бюстгальтер переносяться часточки шкіри та природний жир із тіла. Чим довше ви ходите в невипраному ліфчику, тим більша вірогідність отримання бактеріальної інфекції та алергічної висипки.

Якщо ви ретельно дотримуєтесь порад, як правильно прати білизну, вона повинна прослужити в середньому 8 місяців. Не намагайтеся носити бюстгальтер надто довго: з часом гумки лямок втрачають свої властивості, а ліф перестає виконувати головну функцію підтримки. Зробіть ревізію своєї шафи та позбудьтеся розтягнутої чи вицвілої білизни.